Під поверхнею Землі ховаються масивні гірські хребти, - вчені

Структура кордону між верхньою і нижньою мантіями Землі не така рівномірна, як поверхня планети, а практично повністю покрита високими хребтами і глибокими ущелинами

До такого висновку прийшла група китайських вчених, аналізуючи структуру мантії, до якої отримали доступ в результаті потужного землетрусу в Болівії, пише Science.

Аналізуючи сейсмічні дані землетрусу на території Болівії, який стався в червні 1994 року, група китайських вчених під керівництвом геолога Веньбо Ву виявила, що поштовхи були настільки потужними, що дійшли до прикордонного шару між нижніми і верхніми шарами мантії - на глибині в 600 км вони відбилися і були записані кількома десятками сейсмографічних станцій.

Останні 25 років вчені не могли проаналізувати ці дані, оскільки у комп'ютерів не вистачало потужності для виконання досліджень і побудови моделі підземного рельєфу.

"Кордон між шарами мантії виявився набагато більш грубим, ніж поверхня планети. Підземні височини виявилися вищими, ніж Аппалачі або Скелясті гори. Ми не можемо точно обчислити їх висоту, але, схоже, що вони вище, ніж будь-який гірський пік на Землі", - каже Веньбо Ву з Інституту геодезії і геофізики КАН.

В основі побудови карти підземного рельєфу Землі лежить принцип, що від рівної поверхні хвилі відіб'ються в один і той же час, після чого одночасно повернуться до поверхні Землі. У разі нерівностей частина хвиль затримається, інша прийде до станцій раніше. За цими показниками можна скласти приблизну карту підземного рельєфу.

Попередні теорії, що описують кордони мантії, стверджували, що кордон між мантіями повинен бути рівним, або взагалі бути відсутнім.