Трагедія Катерини Гандзюк засвідчила, що на місцях немає ніяких політичних партій. А є клани та пристосуванці, - Портников

Трагічна історія із замахом та загибеллю Катерини Гандзюк виявила усю умовність поділу регіональних посадовців на різні політичні партії. Водночас українські політичні сили досі лишаються вождистськими проектами, а не відмінними одне від одного ідеологічними таборами

Про це відомий український публіцист і громадський діяч Віталій Портников заявив 16 лютого 2019 року в ефірі програми "Суботній політклуб" на телеканалі Еспресо.TV.

"Це феодальний тип правління. Є регіональна еліта, яка штучно розподілена по політичних вождистських партіях і яка завжди встигає перебігати до того, хто переможе. Ось переможе, раптом, на президентських виборах Зеленський, всі ці люди будуть "слугами народу". І все. Зміниться тільки партійна приналежність і портрет (президента - ред.) в кабінеті, але табличка на кабінеті не зміниться. Ось в чому біда... Буде просто представник іншої політичної сили. І потім буде теж думати лідер цієї політичної сили: "А що це він кудись перебіг? А що він брав участь у якійсь там вирубці лісу?", - зазначив він.

Аби припинити подібну практику, наголосив Портников, у виборців мають "з'явитися політичні погляди".

Інакше українська політична система й надалі триматиметься "на підтримці феодальних кланів на місцях".

"Доки ви самі не матимите політичних поглядів, вони не з'являться у ваших політиків", - звернувся Портников до присутніх у студії.