У РФ зірвали суд над політв’язнем Грибом, бо не хотіли слухати свідка з України

У Північно-Кавказькому окружному військовому суді у Ростові-на-Дону зірвали засідання у справі незаконно заарештованого в РФ українця Павла Гриба, бо не хотіли слухати "небажаного свідка" з України

Про це повідомив батько політв’язня, Ігор Гриб, у Facebook.

"2 хвилини. Стільки часу зайняло "судове засідання" 18 лютого у справі Павла. Суддя відкрив його та й зразу закрив. На ньому не було ані прокурора, ані перекладача. Тобто зрив судового засідання було сплановано завчасно. І це тому, що приїхав український професор Василь Притула, який дуже небажаний свідок для "феміди" РФ", - написав Ігор Гриб.

За його словами, така практика зриву судових засідань, започаткована в окупованому Криму з метою нівелювання свідків захисту і вона знайшла своє застосування у Північно-Кавказькому окружному військовому суді міста Ростов-на-Дону.

Гриб також повідомив, що суд відмовив матері Павла у побаченні з сином, а також не дозволив професору Притулі оглянути Павла. Російський суд також відмовив українським дипломатам у зустрічі з Павлом.

Батько політв’язня повідомив, що жодного представника українських ЗМІ на суді не було.

"Дякую Василю Притулі за батьківське ставлення до Павла. Дякую владиці Клименту, очільнику православної місії допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі, ПЦУ за ту молитву, яку він звершив біля грат, за якими знаходився Павло", - написав він.

За словами Ігоря Гриба, наступне судове засідання заплановане на 4 березня 2019 року.

Довідка

Хронічно хворий Павло Гриб зник на території Білорусі на День незалежності України 24 серпня 2017 року. Того дня він вирушив у Гомель на побачення до дівчини, з якою познайомився у російській соцмережі "ВКонтакте". Як з'ясувалося пізніше, на той час Павло вже перебував у розшуку за ст. 205 КК Росії (терористичний акт).

Ігор Гриб вважає, що в такий спосіб російські спецслужби могли виманити й викрасти його сина.

ФСБ Росії звинуватила Павла в підготовці теракту в одній зі шкіл міста Сочі.