Як РФ готувала підпал церкви УПЦ (МП) у Запоріжжі. Подробиці від СБУ

16 лютого у Запоріжжі намагалися підпалити будівлю на території храму УПЦ МП

Подробиці злочину повідомив голова СБУ Василь Грицак під час брифінгу щодо спроб Росії дестабілізувати ситуацію в Україні, передає Еспресо.TV

Зазначається, що 16 лютого у результаті спецоперації затримали виконавця та його спільницю при спробі підпалу споруди на території храму на честь апостола Іоанна Богослова Запорізької єпархії Української православної церкви Московського патріархату.

Чоловік кинув на територію храму пляшку із легкозаймистою рідиною, а потім знімав це на відео, аби відзвітувати перед замовниками та отримати кошти.

Під час затримання правоохоронці вилучили у нього пляшку з рідиною, саморобний смолоскип та техніку для зв'язку з організаторами. Організатор затриманий у той же день, виконавець дає свідчення. 

Повідомляється, що замовники - колишній головний редактор одного із запорізьких інтернет-видань ("Іскра") - Артем Тимченко (лідер антимайданівського руху у Запоріжжі). У 2014 році виїхав до "ДНР", де переховується від правоохоронних органів та співпрацює із бойовиками.

Інший - колишній мешканець міста Запоріжжя, бойовик "ДНР" "Сармат" - Андрій Кузьменко. Обидва знаходяться у державному розшуку.

За словами Грицака, вони причетні ще до двох спроб підпали церковних будівель МП 6 й 11 лютого.