Прихильник Савченко планував на президентські вибори "віче із кровопролиттям" та готував державний переворот, - СБУ

Служба безпеки України затримала підозрюваного в організації державного перевороту Євгена Моренця за прізвиськом "Біла балаклава"

Про це розповів заступник голови СБУ Віктор Кононенко під час брифінгу, передає Еспресо.TV

Зазначається, що Євген Моренець - активний учасник руху на підтримку Надії Савченко. Він планував у день президентських виборів, 31 березня 2019 року, провести у Києві та регіонах масові протести із кровопролиттям. Начебто, населення повинно було повстати через фальсифікацію голосів на виборах. Моренець "втягував" керівників різних громадських об'єднань з регіонів, аби спровокувати їх організувати масові протести після закінчення голосування.

"Незалежно від того, хто мав вийти до другого туру, Моренець планував ці провокативні акції. Кровопролиття та сутички мали стати каталізатором для державного перевороту", - додав Кононенко.

Моренець також публікував в інтернеті матеріали, які закликали до повалення конституційного ладу та насильницького захоплення державної влади. 

Координував його дії російський агент Дульський (втік з України, але прикривається українським паспортом): забезпечував контакт Моренця із спільниками та діючими в Україні законспірованими групами.

Також повідомляється, що Моренець хотів захопити будівлю Верховної Ради, а під час обшуків його помешкання вилучили коктейль Молотова, яким він хотів підпалити одну з будівель столиці.

Наразі Моренця затримали у Києві (за місцем проживання) та оголосили підозру за ч. 1 та ч. 3 ст. 109 ККУ (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

У вівторок, 19 лютого, йому обиратимуть запобіжний захід.