У теорії пласкої Землі зростає кількість прихильників, і "винен" YouTube, - дослідження

Алгоритми відеохостингу підбирають інформацію таким чином, що люди, схильні до теорій змови і інших невірних суджень в результаті лише зміцнюються в своїх поглядах

Про це йдеться у дослідженні, представленому на щорічній конференції Американської асоціації сприяння розвитку науки, передає The Guardian.

Як виявилося, зростання числа людей, які вважають, що Земля пласка, безпосередньо пов'язане з ростом теорій змов на YouTube: це ознака здатності онлайн-алгоритмів фіксувати погану інформацію в розумах уразливої ​​групи населення.

Дослідниця Ешлі Лендрум з Техаського технологічного університету провела інтерв'ю з 30 учасниками на двох послідовних зустрічах найбільшої щорічної конференції прихильників теорії пласкої Землі в світі, і майже кожен з опитаних сказав, що спочатку дізнався про теорію на YouTube.

"Єдиним, хто цього не сказав, була людина, яка прийшла зі своєю донькою і зятем, які побачили це на YouTube, а вже потім розповіли йому", - сказала Лендрум в інтерв'ю для The Guardian.

"Одна з найбільших історій нашого часу - про те, як інформація і дезінформація поширюються онлайн. У мережі є безліч хороших освітніх матеріалів, але алгоритми, із завидною постійністю видають ненадійну інформацію людям, схильним до віри в теорії змов, і можуть привести до розвитку спотвореного світогляду", - пише видання.

"На YouTube є багато корисної інформації, але в той же час досить і фейків, - каже Лендрум. - Їх алгоритми спрощують стрибок в кролячу нору, представляючи інформацію тим людям, які будуть до неї схильні більше, ніж інші".

  • У січні 2014 року Хьюз вже запускав саморобну ракету, яка пролетіла близько 400 метрів і впала в пустелі. Американець отримав невеликі травми і три дні провів у госпіталі. Також йому належить рекорд Гіннеса 2002 роки за стрибок на 31 метр в лімузині Lincoln Town Car.
  • Раніше американський репер B.o.B. запустив краудфандинговий проектна платформі GoFundMe щоб зрозуміти, пласка Земля чи все ж має форму кулі.