В Україні заборонили 19 російських книг, серед них кулінарна

Держкомтелерадіо не дозволило "Дресс Шоу", "Ельга-Україна", "Перо" та "Форс Україна" ввозити з території держави-агресора 19 книжок, у яких присутні ознаки пропаганди держави-агресора

Про це повідомила прес-служба Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

Відмову надали на підставі висновків експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України. 

Ознаки пропаганди держави-агресора знайшли у книгах московського видавництва "Альпина Паблишер". Зокрема, в Україні не буде розповсюджуватися книга бізнес-консультанта Сергія Бехтерева "Как работать в рабочее время: правила победы над офисным хаосом", адже вона побудована на прикладах роботи владних структур РФ. 

Не надали дозвіл на ввезення книги Ігоря Намаконова "Кроссфит мозга: Как подготовить себя к решению нестандартных задач", у якій "як мантра повторюються слова "Россия удивительная и удивляющая страна, а мы, ее граждане, удивительные люди".

Дозвіл не дали на ввезення книги журналістки московських глянцевих видань Ніно Біліходзе "Грузинская кухня: любовь на вкус" (ТОВ "Ексмо"): у ній використано коментарі відомих росіян, внесених Мінкультом України до переліку осіб, що створюють загрозу національній безпеці.

А також не ввезуть в Україну книгу Наталії Малиновської "Записки практикующей ведьмы" (видавництво "АСТ"), передмова до якої рекламує російські телеканали, задіяні в гібридній війні проти України.

В Україну не ввезуть низку дитячих книжок та книги авторів радянської доби, в оформленні яких використано комуністичну символіку й символіку держави-агресора.

Також у книгарнях не з’явиться книга Мартіна Догерті "Мир викингов. Повседневная жизнь Детей Одина" (видавництво "Эксмо"): на думку експертів, у ній фальсифікують історичні факти, а культурні пам’ятки доби Київської Русі називають російськими.

У Держкометелерадіо повідомили, що цей автор укладав книги про зброю російського "спецназу".

Із 20 травня 2017 року Держкомтелерадіо видав уже 2 382 відмови у видачі дозволів. Зокрема, 150 відмов стосувалося 650,5 тис.примірників видань антиукраїнського змісту, 1 дозвіл анульовано.

Ще 2 232 відмови надано через не повний пакет документів, необхідних для одержання дозволу, або недостовірні відомості в документах.