Zara розкритикували за модель із веснянками. Мовляв, у китайських жінок їх не буває

Китайська модель Лі Цзінвень, обличчя якої вкрите веснянками, знялася в рекламі помади для Zarа, але у мережі її назвали образливою: китайці, у яких рідко трапляються веснянки, розкритикували кампанію

Як пише BBC, чиста шкіра досі є одним із критеріїв жіночої краси в Китаї. Великим попитом на ринку користуються всілякі відбілюючі засоби і лазерні процедури з видалення родимок.

Невідретушовані фотографії моделі з'явилися в соціальній мережі Sina Weibo і стали предметом обговорення в інтернеті. Китайці, у яких рідко бувають веснянки, розкритикували рекламу.

Користувачі заявили, що азіатська модель з "веснянками і невиразним обличчям" вводить в оману західних людей. За словами критиків, це може привести до расизму щодо азіатських жінок. "Вибачте, але у нас, азіатських жінок, немає веснянок", - написала одна з користувачок в соціальній мережі Weibo.

25-річна Лі Цзінвень стала впізнаваним обличчям в світі моди, знявшись для брендів Calvin Klein і H & M. В одному з інтерв'ю вона розповіла, що соромилася своїх веснянок, коли була дитиною. "Я ненавиділа їх, коли була маленькою, тому що зазвичай у азіатів не буває веснянок, - пояснила вона. - У старших класах я намагалася відбілити їх, але тепер все в порядку. Вони мені подобаються, і цього достатньо".

Популярний китайський веб-сайт Pear Video взяв коментар у представника Zara з приводу фотографій. Той пояснив, що кампанія за участю моделі була орієнтована на світовий ринок, а не тільки на китайських покупців. "Естетичні вподобання іспанців відрізняються", - сказав він. Представник бренду додав, що знімки моделей для реклами були відретушовані.