У Польщі повалили пам’ятник священику, якому закидають педофілію

У польському Гданську активісти повалили пам’ятник священику Генрику Янковському, звинувативши католицьку церкву в неспроможності вирішити проблему сексуального насильства та педофілії серед духовенства

Про це повідомляє польське видання OKO.Press.

"Посеред ночі троє чоловіків надягли статуї на шию трос і тягнули пам'ятник, поки він не впав на заздалегідь підготовлені гумові шини", - йдеться у повідомленні.

Видання зазначає, що на лежачому пам'ятнику активісти розклали вівтарний одяг з дитячою нижньою білизною "як символ страждань дітей від дій священика".

У маніфесті, який спрямували до редакції, активісти пояснили, що акція має на меті "символічно зняти з п'єдесталу суспільства неправдиву пам'ять і честь Генрика Янковського".

"Ми звинувачуємо інститут католицької церкви і її представників, які при повному усвідомленні зла, скоєного Генриком Янковським, не реагували на зло, щоб покласти йому край, мовчали або навіть толерували ризик подальших жертв", - заявили активісти.

Янковський помер у 2010 році. Він став відомим у 1980-х роках завдяки підтримці руху "Солідарність" та його лідера Леха Валенси у боротьбі з комуністичним режимом у Польщі. Проте нещодавно польські ЗМІ повідомили, що він застосовував сексуальне насильство щодо неповнолітніх хлопчиків і дівчаток.

У Польщі понад 90% населення вважають себе католиками, а церква користується величезним авторитетом в суспільному житті.