Україна, ймовірно, отримує вугілля з ОРДЛО через Білорусь, - розслідування

Україна може отримувати вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей через територію Білорусі

Про це йдеться у розслідуванні "Радіо Свобода".

За офіційною статистикою Белстату, за минулий рік експорт кам'яного вугілля до України виріс у 980 разів, антрациту - у 340 разів. І це при тому, що в Білорусі немає своїх родовищ, крім бурого вугілля.

Білоруський експорт кам'яного вугілля до України склав 588,5 тис. тонн (0,6 тис. тонн в 2017 році), антрациту - 102,2 тис. тонн (0,3 тис. тонн у 2017 році).

Також повідомляється, що суттєво зріс експорт до країн ЄС. У Міністерстві антимонопольного регулювання і торгівлі Білорусі зазначили, що влада не займається поставками вугілля. Так само відповіли і в Міністерстві енергетики.

Передбачається, що територією Білорусі до України та Європи може надходити вугілля з самопроголошених "ДНР/ЛНР".

Зокрема, представники ЛНР заявляли у 2017 році, що ведуть переговори з Білоруссю про поставки вугілля. Втім, тодішній віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко спростував цю інформацію.

Водночас, представник однієї з компаній енергетичного сектора Білорусі сказав, що поставками вугілля займаються комерційні структури. За його словами, до України везуть вугілля переважно українські компанії, а до Європи - російські.

Ці компанії мають статус резидентів Білорусі, але білоруського капіталу у них немає. За його словами, ймовірно, вугілля з Донбасу і потрапляє до Польщі.

"Але якщо хтось возить, то за документами вугілля російське. А яке воно де-факто - донецьке чи російське - я не знаю", - зазначило джерело.

За даними Держслужби статистики України, у 2018 році купували вугілля в країнах ЄС, Африки та американського континенту, а також в Казахстані, Молдові та Росії. Найбільший обсяг як кам'яного, так і антрацитового вугілля минулого року ввозився саме з РФ.

Як повідомляє "Радіо Свобода", в українському Держстаті не надали коментарів, чому в статистиці не відображені поставки вугілля з Білорусі.

Крім того, найбільший споживач вугілля ДТЕК заявив, що не робив поставок вугілля з Білорусі. У той же час у державній компанії "Центренерго" не надали коментар.