Вбивці російських журналістів в ЦАР могли прилетіти з Донбасу, - ЗМІ

Активіст Pussy Riot і видавець Медіазони Петро Верзилов заявив, що вбивці групи російських журналістів в Центральноафриканській Республіці могли спеціально прилетіти в країну з Донбасу

"Люди, які зробили операцію, прилетіли з Донбасу і полетіли назад", - сказав він в інтерв'ю RTVI.

За його словами, вони були змушені покинути країну, оскільки участь в операції росіян, які перебувають там за мандатом ООН, могла привести до "скандалу".

"Наявність приватних військових компаній в ЦАР не є секретом. Вони знаходяться там офіційно, Організація Об'єднаних Націй видала мандат на перебування невеликого угруповання там і на поставку зброї. Більше такого права ні у кого немає", - додав Верзилов.

За його словами, бійці ПВК Вагнера, які знаходяться в ЦАР, і місцеві бойовики не причетні до вбивства.

Видавець Медіазони додав, що в ЦАР можуть перебувати від 200 до 1000 російських найманців.

Петро Верзилов займається розслідуванням вбивства Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченка в ЦАР. У вересні 2018 року він був отруєний невідомою речовиною. За даними Нової Газети, в день отруєння  він повинен був отримати звіт про розслідування загибелі російської знімальної групи.

Верзилов повинен був брати участь в експедиції журналістів в ЦАР, проте в останній момент відмовився через участь в акції на підтримку політв'язнів під час Чемпіонату світу з футболу.

Російські журналісти Орхан Джемаль, Олександр Расторгуєв і Кирило Радченко були вбиті в ЦАР в липні 2018 року. Вони розслідували діяльність приватної військової компанії Вагнера в рамках проекту, що фінансується Центром управління розслідуваннями антикремлівського політика Михайла Ходорковського. Їхні тіла знайшли 30 липня співробітники місії ООН на дорозі в 23 кілометрах від міста Сібю.

МЗС Росії заявило, що попереднє розслідування показало, що вони "зазнали нападу невідомих осіб з метою пограбування і при спробі чинити опір були вбиті".

За інформацією ЗМІ, у вбивстві брали участь три команди зі складу ПВК Патріот. Спочатку їм поставили "завдання з ліквідації", а вже потім - з інсценування нападу місцевих грабіжників.