24 лютого у Молдові обиратимуть новий парламент

Громадяни Молдови в неділю, 24 лютого 2019 року, вибирають парламент XXI скликання

Судячи з передвиборчих опитувань, жоден з політичних конкурентів не має шансів отримати більшість. Експерти, зі свого боку, не поспішають робити прогнози з приводу перемоги опозиції, передає RFI.

Голосування вперше проходить за змішаною виборчою системою, а це значить, що 50 депутатів буде обрано за партійними списками, а ще 51 депутат - на одномандатних округах. Так само вперше на виборчих дільницях використовуються відеокамери, вони сфокусовані на урнах для голосування. Ще одне нововведення - скасування "дня тиші".

У виборах беруть участь 15 політичних партій і 320 кандидатів-одномандатників.

За результатами передвиборчого "Барометра громадської думки", до парламенту впевнено проходять три політичні сили: президентська Партія соціалістів (20%), позасистемний опозиційний блок ACUM на чолі з Майєю Санду і Андрієм Нестасе (12%) і проурядова Партія демократів (9%) під керівництвом олігарха Влада Плахотнюка.

Партія "Шор" теж наближається до подолання 6%-го виборчого порогу. Очільник цього формування Ілан Шор, засуджений судом першої інстанції до семи з половиною років позбавлення волі у справі про банківську аферу, зміг отримати "сертифікат про непідкупність", необхідний для участі у виборах.