Політологи пояснили, що може бути найбільш небезпечним на виборах-2019

Інтереси керівництва Російської Федерації на президентських та парламентських виборах 2019 року в Україні полягають в приході до влади слабкого президента. Слабкого або через часткову суспільну легітимність його перемоги, або за рахунок нового парламенту, нездатного до співпраці із ним

Про це політичний і громадський діяч, польовий командир Помаранчевої революції Тарас Стецьків розповів в ефірі програми "Студія Захід" з Антоном Борковським на телеканалі Еспресо.TV.

"Росії потрібен слабко легітимний президент. В ідеалі - президент, який здобув свою посаду через фальсифікацію і значну недовіру великої частини суспільства. Ось такий слабкий, залежний президент, не залежно від прізвища, потрібен Росії", - зазначив він.

Водначас, під час проведення виборчої кампанії, додав Стецьків, Кремль не піде на прямий наступ своїх збройних сил.

"Тому що будь-який військовий наступ моментально українців мобілізовує, а Росія буде грати на розпорошення, Росія буде грати на хаос в Україні. Й тому не буде військових наступів. Це все байки", - наголосив експерт.

Читайте такожКандидати в президенти України: хто є хто

За його словами, росіяни наразі "спостерігають, поки риба сама пливе їм руки".

"Українці самі себе можуть побороти в результаті безкомпромісної виборчої кампанії поза правилами, коли легітимність будь-якого переможця чи того, хто вийде у друге коло, буде не визнана більшістю суспільства. Це найбільш небезпечна річ, тому що вона найбільше б'є по нашій слабкій державності", - переконаний політик.

На уточнююче запитання ведучого про те, чи "найстрашніше" може відбутися після першого туру, Стецьків відповів: "Безумовно".

Разом з тим, ще один учасник обговорення - політолог Олександр Антонюк - наголосив на такому небажананому для країни наслідку осінніх парламентських виборів, як цілком незалежна від глави держави Верховна Рада.

"Давайте усвідомлювати наступне - президент без парламентської більшості або без парламенту, лояльного до його політики, це по суті президент з коефіцієнтом корисної дії дуже низьким або близьким до нуля", - заявив Антонюк.

Довідка

У неділю, 31 березня 2019 року, в Україні відбудуться президентські вибори. 

До 10 квітня країна дізнається результати.

21 квітня може відбутися другий тур голосування.

Оголошення результатів - до 1 травня 2019 року.