Дуда звинуватив УПА і дивізію СС "Галичина" у вбивстві поляків у селі Гута Пеняцька

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив солдатів Української повстанської армії і дивізії СС "Галичина" у спланованому винищенні поляків у селі Гута Пеняцька Львівської області у 1944 році

Про це Дуда написав у листі до учасників пам’ятних заходів у Гуті Пеняцькій.

"Геноцид, який тут здійснили солдати дивізії СС "Галичина" та Української повстанської армії, був одним з найбільших у кількарічній низці злочинів, яку ми називаємо різаниною польського населення на Волині, Поділлі і Львівщині", -  цитує президента Польське радіо.

За словами Дуди, єдиною "виною жертв була польська мова і ідентичність, вірність традиції і любов до Батьківщини, їх вбили, бо вони були поляками".

Також Дуда нагадав слова президента Лєха Качинського, який був у Гуті-Пеняцькій десять років тому і закликав до примирення Польщі і України:

"Він говорив про важку правду, про те, що тут сталося. Про вплив тоталітарних держав на суперечки, які ділять народи, і про болісну рану у серцях, яка відбилася тінню на наших відносинах. Він закликав до примирення, солідарності і творення спільного ліпшого майбутнього, дружби і миру. Його заклик до молитви словами "пробач нам провини наші, як і ми пробачаємо винуватцям нашим" через ці десять років лишається актуальним і надалі", - написав президент Польщі.

Як пише видання Історична правда, 28 лютого 1944 року німецькі збройні загони винищили польське село Гута Пеняцька (172 господарства) і вбили всіх мешканців (від 500 до 800 осіб, включно з жінками та дітьми). 

Низка польських дослідників покладали відповідальність за винищення Гути Пеняцькою на підрозділи дивізії військ СС "Галичина". За твердженням дослідника Андрія Боляновського, в той час там не діяв жоден із куренів цієї дивізії.

Згідно з документами польського Архіву новітніх актів, село спалив підрозділ німецької таємної польової поліції (ГФП). Причиною каральної акції були втрати окупантів через активну діяльність радянського партизанського загону в районі села незадовго до того.