Кухонна сіль може провокувати алергію і шкірні захворювання, - вчені

Вчені технічного університету Мюнхена стверджують, що сольові відкладення в організмі людини можуть сприяти розвитку алергічної реакції

Про це пише Science Daily.

В ході дослідження вчені проаналізували аналізи пацієнтів з діагнозом атопічний дерматит. В результаті виявилося, що на уражених ділянках шкіри рівень натрію виявився в 30 разів вищим за норму. Як відзначають лікарі, хлорид натрію змушує клітини виділяти велику кількість білків інтерлейкіну, а це в свою чергу провокує шкірні запалення.

"Вимірювати концентрацію натрію в тканинах складно", - пояснює провідна авторка дослідження Юлія Матіас. "Концентрацію розчиненої солі в крові можна виміряти стандартними клінічними методами. Але для шкіри нам знадобилася допомога колег з ядерної хімії та фізики".

На "просоленій" шкірі добре себе почуває і розмножується золотистий стафілокок (Staphylococcus aureus), потенційно здатний бути збудником ряду небезпечних захворювань, але дуже схоже на те, що організм реагує не на його фактичну присутність, а саме на появу відповідного для нього середовища.

Фахівці встановили, що хлорид натрію впливає на Т-лімфоцити, змушуючи їх виробляти підвищену кількість білків IL-4 і IL-13. Ці сполуки, як правило, грають важливу роль в набутій імунній відповіді організму, проте при надлишку можуть викликати стрімкий розвиток запальних захворювань шкіри. Як зазначають вчені, алергічні реакції помітно знижуються після того, як Т-клітини перестають піддаватися впливу хлориду натрію.