Путін став заважати російським силовикам, - Піонтковський

Віктор Золотов й очолювана ним Росгвардія потрібні Володимиру Путіну виключно для свого захисту від інших силових структур Російської Федерації

Про це незалежний політолог Андрій Піонтковський розповів в ефірі програми "Студія Захід" з Антоном Борковським на телеканалі Еспресо.TV.

"Золотов же видав: "Я відданий цілковито великій людині, яка підняла Росію з колін, і у мене за спиною 360 тис. багнетів. Це означає, у нас з Володимиром Володимировичем - 360 тис. А загалом усяких там спецслужб близько 2 млн в Росії. Ці 360 тис. він підкреслив. Своє звернення він не до нас з Вами звертав, а до своїх колег, до інших російських силовиків", - зазначив аналітик.

За його словами, це пов'язано з тим, що Путін цілком обґрунтовано непокоється з приводу можливої заміни його на "іншу фігуру", яка є зручнішою елітам.

Читайте також: Віталій Портников: "Пересвєт" з голою дупою

"Для російського класу правлячого, усих цих мільярдерів та мультімільйонерів, включно із генералами-силовиками, Путін став тягарем. Він не виконує дві основні функції: не є гарантом безпеки їхніх активів за кордоном і він вже не є бар'єром, що захищає їх від гніву народного. Путінський міф він помер десь влітку 2018 року. Пенсійна реформа стала останньою піщинкою, яка зламала хребет міфу про "доброго і справедливого царя". Рейтинг продовжує обвалюватися і, з чисто прагматичної точки зору, потрібна якась інша фігура. У протиборстві цих різних кланів й розвиватиметься російське політичне життя протягом найближчих місяців", - додав Піонтковський.

При цьому початком падіння Путіна стане саме "криза верхів", а не народні протести.

"На жаль, політичне поле настільки розчавлене й утрамбоване, що важко очікувати, що якесь слово тут може сказати масовий протест опозиції. Першим кроком до розвалу цього режиму буде, звичайно ж, криза верхів. Тому що позитивного порядку денного у режиму немає. Не згадуючи вже про те, що Далекий Схід і щонайменше пів-Сибіру вже фактично анексовані китайцями, які діловито проклали труби, смокчуть воду з Байкалу і зчищають увесь ліс", - підсумував експерт.