Керівники Полтавської ОДА вимагали мільйонні відкати та хабарі у вигляді елітних авто, - ЗМІ

Детективи НАБУ встановили, що керівники Полтавської ОДА вимагали від підприємців мільйонні відкати та хабарі у вигляді сотень тисяч доларів, елітних машин та коштовних гаджетів.

Про це передає Українська правда із посиланням на ухвалу Солом'янського райсуду Києва.

Слідчі НАБУ встановили, що голова ОДА Валерій Головко, його перший заступник Андрій Пісоцький, радник губернатора Літвінов О.М. та директор департаменту будівництва і ЖКГ Полтавської ОДА Голбан Т.Т. створили злочинну схему з вимагання хабарів від підприємців за забезпечення їхньої перемоги в державних закупівлях, які проводить ОДА.

Зазначається, що у 2017 році Головко та Песоцький взяли $200 тис хабаря у підприємця за неперешкоджання веденню бізнесу на Полтавщині.

Окрім того, губернатор отримав у представника консорціумів "АЛВІ РОД" та "Укрбуддор"  хабар у вигляді оплати відпочинку чиновників ОДА в Іспанії. Вартість подорожі - 70 тисяч євро.

Як з'ясували детективи, також на вимогу Головка були придбані 12 мобільних телефонів iPhone 10 та комп'ютер MacBook Pro. 6 телефонів забрав голова ОДА, 6 телефонів і ноутбук – Пісоцький.

За даними НАБУ, наприкінці 2017 року Головко отримав від представника компаній на день народження ще один хабар: автомобіль Mercedes G 63 AMG 2017 року випуску. Автівка із тюнінгом обійшлася підприємцям у 320 тисяч євро.

Пізніше губернатор повідомив представнику, що з 1 січня 2018 року компанії можуть приступати до ремонтних робіт, прибирання снігу у Полтавській області, та пообіцяв допомогти виграти тендер на вказані роботи.

Згідно з даними слідства, 17 січня 2018 року Головко взяв у представника компаній в борг $100 тисяч , але повернув лише частину цих коштів.

Як повідомили в НАБУ, в середині квітня 2018-го голова ОДА відмовився просто заплатити фірмі "Укрбуддор" за виконані роботи, натомість запропонував представнику компаній схему з відкатом: консорциум "АЛВІ РОД" виставляє області рахунок на 80 мільйонів гривень, але отримує лише половину, решта йде в кишені Головку і його заступнику Пісоцькому. Реальна вартість робіт, зазначають в бюро, склала 38 мільйонів гривень.

За даними слідства, представник будівельників спочатку відмовився, оскільки вважав схему злочинною, але йому дали зрозуміти, що іншого варіанту отримати гроші немає.

Нагадаємо, що 22 лютого НАБУ обшукувало голову Полтавської ОДА та його заступника