Спецслужби РФ збирали дані про комунікаційні мережі, щоб заблокувати інформаційну систему "Вибори"

Російські спецслужби намагалися отримати дані про мережі зв’язку, які забезпечують проведення виборів президента України

Про це повідомляє прес-служба СБУ у Facebook.

Мешканець обласного центру створив та адміністрував групу у забороненій російській соцмережі. Він розповсюджував у соцмережі фейкові новини та інші деструктивні матеріали, а також закликав до зміни меж території та держкордону України.

Зловмисник розповів, що до адміністрування групи причетні мешканці РФ. Кількість учасників групи штучно збільшили. Співробітники СБУ встановили, що Інтернет-провокатор, який є працівником підрядної організації у телеком-галузі, вів електронне листування з мешканцем Росії.

Росіянин цікавився і збирав дані про мережі стратегічно важливих операторів зв’язку, місцезнаходження телекомунікаційних вузлів та про періоди часу, що необхідні на відновлення їх після пошкоджень.

За наміром спецслужб РФ, масові пошкодження кабельних ліній та обладнання операторів зв’язку призведуть до порушення функціонування підрозділів ведення Держреєстру виборців, а також заблокують роботу деяких ланок Єдиної інформаційно-аналітичної системи "Вибори".

"Наразі під процесуальним керівництвом прокуратури триває досудове розслідування у межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України)  Кримінального кодексу України", - йдеться у повідомленні.