Глави МЗС 11 країн закликають Захід не забувати про Крим і не здавати Україну Москві

Міністри закордонних справ Британії, України, Латвії, Естонії, Литви, Польщі, Швеції, Данії, Канади, Румунії та Чехії закликали не забувати про російську анексію Криму

Про це йдеться у статті за підписом міністрів 11 країн у виданніThe Guardian з нагоди п’ятої річниці незаконної анексії і окупації Криму Росією.

Міністри наголосили про значне погіршення ситуації з правами людини у Криму, свавільні затримання і арешти, зникнення людей і тортури. Зокрема, міністри закликали РФ звільнити українських моряків.

"Санкції та політика невизнання анексії державами-членами ЄС, НАТО та G7 відображають наші спільні зусилля і нашу відмову визнати, що незаконна окупація будь-якої території суверенної країни може стати нормою в ХХІ столітті" - йдеться у статті.

Міністри закликають РФ дотримуватись міжнародних зобов’язань у сфері забезпечення свободи навігації.

"Події, що відбувалися в Криму п'ять років тому, ще раз навчили нас, що ми не можемо вважати нашу безпеку і свободу само собою зрозумілим. Інший урок полягає в тому, що ми повинні зміцнювати стійкість наших суспільств до різних форм атак і втручання" - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявляв, що США і Європейський союз визнають необхідність подальших санкції проти РФ. За його словами, США і Євросоюз стежать за ситуацією щодо дотримання прав людини в окупованому Росією Криму.