Рада попередньо підтримала законопроект про заборону імпорту речовин, що руйнують озоновий шар

Парламент України підтримав за основу в першому читанні законопроект №9082 про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази

Про це повідомляє Еспресо.TV

Відомо, що проект закону спрямований на виконання вимог Монреальського протоколу в частині поступового скорочення і подальшого припинення споживання речовин, що мають руйнівний вплив на озоновий шар планети.

Зокрема, передбачається заборона імпорту (експорту) контролюючих речовин та товарів, які їх містять за винятком таких операцій між державами-учасниками протоколу за наявності відповідного маркування.

Крім того, планується заборонити викиди контролюючих речовин у навколишнє середовище.

Для того, щоб карати порушників, у документі пропонується штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При цьому планується, що в операторів буде 14 днів для усунення витоків таких речовин у разі їх виявлення.

Згідно з перехідними положеннями, після набрання чинності закону імпорт і розміщення на ринку товарів, обладнання, що містять або працюють з використанням озоноруйнівних речовин, буде заборонено. Вимоги до маркування набирають чинності через шість місяців з дня опублікування закону.

А первинні озоноруйнівні речовини планується заборонити з 1 січня 2021 року.