Стаття про покарання за незаконне збагачення не порушує презумпції невинуватості, - Антикорупційна ініціатива ЄС

Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні спростувала аргументи Конституційного суду, що стаття не відповідає принципам верховенства права і презумпції невинуватості

Відповідний висновок про статтю 368-2 Кримінального кодексу за покарання для чиновників за незаконне збагачення опублікували на сайті.

"У конституційному поданні стверджується, що стаття 368-2 КК порушує право особи вважатися невинною, оскільки перекладає тягар доказування зі сторони обвинувачення на обвинуваченого. З конкретного формулювання злочину незаконного збагачення в Україні та судової практики ЄСПЛ і конституційних судів інших держав випливає, що стаття 368-2 КК не передбачає будь-якого перекладання тягаря доказування і, таким чином, не порушує презумпцію невинуватості", - йдеться у повідомленні. 

"Кримінальний кодекс забезпечує більш високий рівень захисту для обвинуваченого, як порівняти з відповідним положенням КООНПК (Конвенції ООН проти корупції - ред.)", - підкреслюють в ЄС.

Також стаття 368-2 КК не вимагає від обвинуваченого надавати будь-які пояснення і не зобов’язує в прямій формі обвинуваченого надавати інформацію.

"Підсудний має право, але не зобов’язаний надавати пояснення щодо походження активів, про незаконність яких стверджує обвинувачення", - йдеться в документі.