В Австралії народилися напівідентичні близнюки. Це другий зафіксований випадок в історії

В австралійському Квінсленді народилися близнюки, що належать до вкрай рідкісного проміжного типу - напівідентичні

Тип знаходиться між поширеними братніми і ідентичними близнюками, пише New Atlas.

У випадку з братніми (або дизиготними) близнюками дві окремих яйцеклітини запліднюються двома окремими сперматозоїдами, тому отримані ембріони ділять половину своєї ДНК. Ідентичні (або монозиготні) близнюки народжуються, коли одна яйцеклітина, запліднена одним сперматозоїдом, розщеплюється на дві частини, створюючи ембріони, які поділяють 100% своєї ДНК, і завжди є представниками однієї статі.

Третя група близнюків - напівідентичні - зустрічається вкрай рідко. Такі близнюки народжуються в разі, коли одна яйцеклітина одночасно запліднюється двома сперматозоїдами, розділяючись на дві однакових, як у випадку з ідентичними близнюками, але кожен зі сперматозоїдів несе різну генетичну інформацію від батька.

У той час як братські і ідентичні близнюки народжуються з співвідношенні декількох десятків на тисячу, напівідентичні близнюки неймовірно рідкісні. Перший відомий випадок було зафіксовано в США в 2007 році.

Хлопчик і дівчинка з Брісбена, Австралія, були ідентифіковані як другий у світі випадок напівідентичних близнюків — і перший, коли лікарі змогли визначити його під час вагітності.

УЗД матері на шостому тижні показало одну плаценту і розташування амніотичних мішків, яке вказує на те, що вона чекала на ідентичних близнюків. Однак ультразвукове дослідження на 14-му тижні встановило, що близнюки різної статі, а це неможливо у випадку з ідентичними близнюками. 

Напівідентичні близнюки були вперше зареєстровані в США у 2007 році. При цьому один з них мав неоднозначні геніталії. При дослідженні змішаних хромосом лікарі виявили, що хлопчик і дівчинка були ідентичні з боку матері, але мали приблизно половину батьківської ДНК.

Тоді вчені вирішили з'ясувати, чи були подібні випадки раніше, можливо, помилково класифіковані або незареєстровані. Однак вивчивши генетичні дані 968 братських близнюків та їхніх батьків, вони так і не знайшли аналогічних прикладів.