Якщо дитині у школі нав'язують російську мову, батьки повинні звернутися до органу контролю, - Шамайда

Якщо дитину у школі насильно русифікують, батьки повинні звернутися до Уповноваженого з питань української мови зі скаргою

Про це заявив співкоординатор руху "Простір Свободи" Тарас Шамайда під час виступу в ефірі програми "Політклуб з Віталієм Портниковим", пояснюючи суть мовного законопроекту в ефірі Еспресо.TV.

"Механізми дії закону виписані ретельно, аби захистити права кожного. Є потреба в органах контролю, аби людина,чию дитину насильно русифікують в школі, могла написати скаргу. Тоді від Уповноваженого із захисту української мови до школи надійде припис про припинення порушень. Якщо порушення не припиняться - штраф. Це не означає, що не може бути інших мов, окрім російської. Наприклад, У 2018 році 98% перших класів у Донецькій області - україномовні. У російських класах можна навчатися російською мовою за заявою батьків", - зазначив Шамайда.

Він наголосив, що держава повинна надати кожному своєму громадянину право отримувати послуги та інформацію українською мовою: "Сайт облради, ЗМІ, сайт, яки продає товари та послуги в Україні, повинен бути україномовний. Але це не означає, що не може бути інших мовних версій цього сайту. Оголошення на спортивних змаганнях, на будь-яких інших заходах можуть дублюватися будь-якою мовою ".

"Наш принцип такий: крім української мови можуть бути інші, а не замість", - додав він.