З банку Венесуели вивезли 8 тонн золота, - ЗМІ

Зі сховищ венесуельського Центрального банку минулого тижня вивезли щонайменше 8 тонн золота

Про це повідомляє Reuters з посиланням на опозиційного законодавця і джерела в уряді.

Згідно з інформацією законодавця Анхеля Альварадо і джерел видання, золото вивезли вантажівками між середою і п’ятницею минулого тижня, 20-22 лютого, коли в банку не було постійних охоронців.

За їх словами, це сталося, коли глава Центрального банку Каліксто Ортега перебував за кордоном.

"Вони планують продавати його за кордоном нелегально", - сказав Альварадо в інтерв'ю.

Водночас невідомо, куди центральний банк відправив золото. Також вважають, що уряд президента Мадуро вдався до розпродажу золота після падіння показників видобутку нафти. 

Раніше джерела й дані уряду Туреччини свідчили про те, що у 2018 році 23 тонни золота перевезли з Венесуели в Стамбул літаком. Центрбанк Венесуели купив частину цього золота в примітивних золотодобувних таборах на півдні країни й експортував його в Туреччину та інші країни для того, щоб забезпечити фінансування основних продовольчих товарів, стверджують понад 30 людей, яким відомо про ці операції.

За даними банку, у 2018 році зі сховищ вилучили близько 20 тонн золотого запасу, відтак у країні залишилося 140 тонн, що є найнижчим показником за останні 75 років.

1 лютого інвестиційна компанія Noor Capital (ОАЕ) заявила, що 21 січня вона придбала 3 тонни золота у центрального банку Венесуели й не має наміру купувати більше, поки ситуація у Венесуелі не стабілізується.

Центрбанк Венесуели не відповів на прохання агентства про коментарі.