Кримський міст побудували з геополітичною ціллю, - Бухарестськa дев'яткa

Будівництво мосту через Керченську протоку - це просування геополітичних цілей Росії

Про це йдеться у декларації саміту Бухарестської дев'ятки, повідомляє Європейська правда.

"Ми залишаємося особливо стурбованими триваючим конфліктом на сході України та нещодавньою напруженістю в Азовському та Чорному морях, що випливає з незаконної анексії Криму та нарощування військових ресурсів", - йдеться у документі.

В декларації зазначається, що морська ескалація "ще один прояв зневаги Росії до міжнародного права, її конфронтаційної моделі поведінки та використання військових, а також невійськових заходів, таких як будівництво мосту через Керченську протоку, для просування своїх геополітичних цілей.

"Ми серйозно стурбовані суттєвим порушенням договору про ДРСМД Росією та нездатністю повернутися до повного та достовірного дотримання, що призвело до припинення дії Договору та повідомлення Сполучених Штатів про вихід", - зазначили на саміті.

Бухарестська дев’ятка – це країни східного флангу Північноатлантичного альянсу: Польща, Румунія, Литва, Латвія, Естонія, Угорщина, Словаччина, Чехія та Болгарія. У листопаді 2015 року під час саміту у Бухаресті ці держави підписали спільну декларацію, у якій заявили, що об’єднають зусилля для гарантування там, де це необхідно, "сильної, достовірної, збалансованої військової присутності" НАТО в регіоні.