Туреччина відхилила придбання Patriot, але купуватиме російські С-400

Туреччина відхилила останню пропозицію США про постачання до кінця 2019 року одного комплексу Patriot, що ознаменувало б відмову Анкари від угоди з Росією

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на високопоставлених турецьких чиновників.

За словами співрозмовників агентства, Вашингтон зробив пропозицію до 15 лютого, а потім підняв вартість контракту в обмін на швидку доставку.

У своїй відповіді Туреччина заявила, що не може прийняти пропозицію США, і переговори зайшли в глухий кут, заявили джерела Bloomberg.

Офіційний представник США, знайомий з ходом переговорів, повідомив, що Туреччина, схоже, шукає причини, щоб відхилити пропозицію США. За словами чиновника, США запропонували Туреччині більш вигідні умови, ніж Росія, в тому числі щодо ціни і спільного виробництва.

Нагадаємо, в 2017 році Туреччина уклала контракт з Росією на поставку чотирьох дивізіонів зенітно-ракетних комплексів С-400 на суму $2,5 млрд. Перші поставки заплановані на 2019 рік.

Плани закупити російські ЗРК викликали занепокоєння з боку США. У свою чергу, президент Туреччини Реджеп Ердоган зазначив, що не вбачає причин для стурбованості з боку Вашингтона.

Державний секретар США Майк Помпео застеріг Туреччину від придбання російських ЗРК С-400. За його словами, в іншому випадку Анкара може зіткнутися з санкціями.

У НАТО неодноразово попереджали Туреччину, що російські С-400 несумісні з системою протиповітряної оборони Альянсу.

США поставили Туреччині ультиматум: якщо до 15 лютого вона не відмовиться від закупівлі російських ракет, США відкликають пропозицію продати їй протиракетні комплекси Patriot на суму $3,5 млрд.