В Раді зареєстрували законопроект Порошенка про покарання за незаконне збагачення

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №10110 про внесення змін до ККУ щодо відповідальності за незаконне збагачення

Інформацію про законопроект розміщено на сайті Верховної Ради.

В пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що сьогодні питання протидії корупції в Україні - одне із найактуальніших. І не лише через узяті Україною міжнародні зобов'язання у цій сфері, а й передусім через те, що корупція є головним стримуючим чинником соціально-економічного розвитку держави.

"Наріжним каменем у питанні протидії корупційним проявам є забезпечення доброчесності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", - йдеться у документі.

Як відомо, в Україні було запроваджено кримінальну відповідальність осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за незаконне збагачення (стаття 368-2 ККУ). Однак 26 лютого 2019 року Конституційний Суд України визнав неконституційною цю статтю, у зв'язку з чим вона втратила чинність. 

Законопроектом, який ініціював президент України Петро Порошенко, пропонується доповнити ККУ статтею 368-5, за якою визнається кримінально караним набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, які перевищують одну тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Такі діяння каратимуться позбавленням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

В проекті закону передбачається більш сувора відповідальність. Якщо діяння вчинені службовою особою, яка займає відповідальне становище - покарання передбачає позбавлення волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади, а службові особи, які займають особливо відповідальне становище - каратимуться позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

За такого підходу доведення відсутності законних підстав покладатиметься на органи досудового розслідування, що грунтуватиметься на конституційних приписах, які гарантують презумпцію невинуватості особи, і неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (статті 62, 63 Конституції України). Включення такої ознаки незаконного збагачення, як відсутність законних підстав для набуття активів у власність грунтується на положеннях Закону України "Про запобігання корупції". Розслідування таких злочинів здійснюватиме Національне антикорупційне бюро України.

Крім того, оскільки за незаконне збагачення передбачається застосовувати таке додаткове покарання, як конфіскація майна, пропонується узгодити нову статтю 368-5 із статтею 59 ККУ, яка визначає засади застосування конфіскації майна, передбачивши, що конфіскація майна застосовується за вчинення незаконного збагачення, незалежно від його тяжкості, а не лише у випадках, коли такий злочин є тяжким чи особливо тяжким.

Законопроектом також передбачено низку інших змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України для забезпечення комплексного та несуперечливого регулювання зазначеного питання.