В Україні спостерігається найбільше в світі зростання захворюваності на кір, - ЮНІСЕФ

Україна очолила "тривожно високий" ріст захворюваності на кір у світі

Відповідний звіт оприлюднив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), передає "Радіо Свобода".

У звіті йдеться про те, що причиною цього є, зокрема "антивакцинувальна кампанія", через що люди відмовляються від щеплень проти хвороб, "яким можна запобігти і які є потенційно смертельними".

Україна на першому місці з десяти країн, де у 2018 році було найбільше випадків кору.

У фонді зазначили, що майже усім випадкам захворювання на кір можна було б запобігти, але при цьому діти все одно інфікуються.

"Кір - це хвороба, але дуже часто реальною інфекцією є дезінформація, недовіра і халатність. Ми повинні робити більше для точного інформування кожного з батьків, щоб допомогти безпечно вакцинувати кожну дитину", - заявила виконавчий директор ЮНІСЕФ Генрієтта Фор.

ЮНІСЕФ повідомили, що, за статистичними даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 2018 року в Україні було 35120 випадків кору при 5 тис. випадків у попередньому році.

Як повідомив український уряд, за перші 2 місяці 2019 року інфіковано понад 24 тис. людей. Найгірша ситуація - на Львівщині.

Від початку спалаху в 2017 році від кору в Україні померли 30 людей.

Крім України в списку країн, де поширюється кір, Філіппіни, Бразилія, Ємен, Венесуела, Сербія, Мадагарскар, Судан, Таїланд, Франція.

У світі 98 країн повідомили про збільшення кількості випадків кору в 2018 році порівняно з 2017-им.

"Це тривожний дзвінок. У нас є безпечна, ефективна і недорога вакцина проти дуже заразної хвороби - вакцина, яка рятувала майже мільйон життів щороку протягом останніх двох десятиліть", - сказала Фор.

Вона також нагадала, що вакцинація є життєво важливим інструментом для захисту дітей.

Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до тяжких ускладнень - пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку - енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Втім, у МОЗ повідомили, що в Україні зменшилась на 15% захворюваність на кір.