3 березня в Естонії відбудуться парламентські вибори

У неділю, 3 березня 2019 року, в Естонії відбудуться вибори до парламенту країни. Соціологи наводять дані опитувань, згідно з якими видно, які саме політсили й з яким результатом пройдуть до Рійгікогу

Зокрема, згідно з результатами дослідження фірми Norstat, найпопулярнішою політичною силою в Естонії на даний момент є Партія реформ, підтримка якої становить 29,5%, пише талліннська газета Postimees.

Слідом за реформістами розташувалися центристи (25,7%), а замикає трійку лідерів Консервативна народна партія Естонії, яку підтримують 16,4% виборців. На думку дослідників, спад підтримки центристів можна пояснити скандалом, що розгорівся в лютому навколо державної гімназіі у Кохтла-Ярве.

Підтримка соціал-демократів склала 10,2%, а партії "Вітчизна" - 9,2%. "Еесті 200" підтримують 3,3% респондентів, за зелених проголосувати готові 2,9% відповідно.

Водночас, як заявили в ефірі естонського державного ТБ представники Центристської партії та Партії реформ Яна Тоом і Крістен Міхал, між виборчими платформами центристів і реформістів немає зближення, і якщо дві партії після виборів будуть змушені співпрацювати, це буде радше чимось неминучим, аніж свідченням політичного союзу.

Тим часом, на думку аналітиків, саме об'єднання центристів і реформістів було би найбільш оптимальною коаліцією.

Генеральний секретар Центристської партії Михайло Корб раніше заявляв, що для центристів після виборів була б найбільш прийнятна нинішня коаліція з соціал-демократами й "Вітчизною".