Розробник "Новачка" пояснив, чому вижили Скрипалі

Вчений та політемігрант, прем'єр-міністр уряду Татарстану в екзилі Віл Мірзаянов, який брав участь у створенні хімічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії "Новічок", пояснив, чому колишній полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його донька Юлія не загинули

Про це Мірзаянов написав у себе в Facebook, передає Еспресо.TV.

"Хочу остаточно пояснити на причину нелетальної концентрації новічка на ручці дверей. Судячи з опублікованої схеми флакончика, який використовували терористи, всередині флакончика нагорі був ізольований відсік, де, за словами англійських фахівців, знаходився "Новачок", - зауважив хімік.

На його думку, для безпечного перевезення флакончика був використаний варіант бінарної зброї. Тобто у верхній ізольованій частині флакончика був один із компонентів для експресного синтезу "Новічка", а не чистий агент.

Перед розбризкуванням слід було проштовхнути голку через цей ізольований відсік і кілька разів струснути флакончик для повного і швидкого синтезу "Новічка".

"Мабуть, поспіхом терорист не став струшувати флакончик багато разів, та й температура повітря була цього дня низькою, що призвело до створення у флакончику... низької концентрації новічка. Таким чином на ручку дверей була нанесена низька, тобто нелетальна концентрація новічка", - зазначив Мірзаянов.

Коли флакончик знайшла британка Дон Стерджесс, реакція синтезу "Новачка" мала завершитися повністю, тому жінка загинула, додав учений.