В Алжирі обурені п'ятим терміном 81-річного президента Бутефліки вийшли на вулиці

В Алжирі відбуваються акції протесту за участю десятків тисяч людей. Справа в тому, що опівночі з 3 на 4 березня закінчиться час висунення кандидатур для участі у президентських виборах. Нинішні масові протести викликані рішенням чинного президента, 81-річного Абдель Азіза Бутефліки висунутися на черговий, вже 5-ий термін

1 березня люди вийшли на вулиці не тільки в столиці, Алжирі, але і в Орані (другому найбільшому місті країни) і ще в декількох містах алжирського півночі, сходу і південного сходу, повідомляє RFI.

У столиці маніфестанти вийшли з плакатами "Режим-вбивця!", "Ні п'ятому терміну!" та "Бай-бай, Бутефліка!".

Акції протесту почалися в країні 16 лютого, через кілька днів після того, як було оголошено про те, що президента Бутефліка - якому 2 березня виповнюється 82 роки - висунуто на п'ятий п'ятирічний термін.

Всі попередні вибори, починаючи з 1999 року, Бутефліка вигравав у першому турі, набираючи від 73,8% до 90,2% голосів. При тому, що, як зазначає політолог Жан-Шарль Жоффре, вибори та інші демократичні процедури служать лише фасадом, тоді як в країні досі відсутні механізми зміни влади.

При цьому якщо в останні роки головною реакцією незадоволених громадян була апатія (навіть за офіційними даними явка на останніх, парламентських, виборах в 2017-му склала 35%), то чергове висунення на посаду глави держави людини, яку країна не бачила в "живому ефірі" вже кілька років, "переповнило чашу".

"Досі алжирському режимові вдавалося триматися на двох "опорах": по-перше, на залякуванні населення тим, що спроби "розхитати стабільність" можуть знову породити руїну (як уже було з 1992 по 2002-й, під час громадянської війни) , по-друге, щастило з високими нафтовими котируваннями, які дозволяли алжирській владі перерозподіляти частину надприбутків ще й на користь населення", - зазначає радіостанція.

Але після падіння цін на нафту, з 2014-го, ця "опора" стала втрачати колишню стійкість. Не так ефективно працює і аргумент про необхідність збереження стабільності.

Своєю чергою чинний президент навіть в ці неспокійні для нього змушений перебувати не в Алжирі, а на черговому курсі лікування в Женеві (Швейцарія). 

Політик важко хворіє. Вже свій 4-ий термін він зустрічав у інвалідному візочку.