У Криму забруднюється пляж через незаконний видобуток піску

У окупованій Керчі незаконно видобувають пісок, внаслідок чого постійно забруднюється міський пляж

Про це повідомляє прес-служба прокуратури АР Крим.

Після окупації Криму дамбу Нижньо-Чурбашського водосховища в Керчі почали використовувати для незаконного видобутку піску. При цьому в прокуратурі стверджують, що обсяги видобутого піску постійно збільшуються, а внаслідок промивання та видобування весь бруд потрапляє на міський пляж, оскільки злив відбувається прямо в канал. 

Незаконний видобуток піску й досі продовжується між Верхньо-Чурбашським та Нижньо-Чурбашським сховищами, що призначені для захоронення радіоактивних та токсичних відходів Камиш-Бурунського залізорудного комбінату і діяли з 1968 р. За результатами аналізу піску, який провели у 2016 році, було встановлено, що кількість миш'яку перевищує гранично допустиму концентрації у 500 разів, сурми - у 3 рази, ванадію - у 3,5 рази, хрому - у 420 разів, фосфору і заліза - 341 та 370 млг/кг відповідно. 

Роботи з видобування піску відбуваються під приводом днопоглиблювальних робіт з використанням спецтехніки. Офіційно роботи проводяться для запобігання підтоплення житлових будівель у Приозерному. За інформацією прокуратури, у випадку порушення проектних норм існує загроза руйнування окремих ділянок шосе Героїв Ельтигена.