ЦВК пояснила, навіщо замовила бюлетені одразу на перший і другий тури

Закупівля виборчих бюлетенів одразу на перший та можливий другий тури голосування на виборах президента України здійснюється виключно на підставі законів

Про це повідомляє прес-служба ЦВК. 

"У зв'язку з появою непрофесійних коментарів у засобах масової інформації Центральна виборча комісія вчергове звертає увагу політиків та медіа на те, що вона є відкритою для пояснень і запитань, якщо такі з'являються", - йдеться у повідомленні.

В ЦВК зазначають, що лише такий підхід є відповідальним. 

"Оголошення Центрвиборчкомом торгів про закупівлю виборчих бюлетенів на чергові вибори президента 31 березня 2019 року здійснено виключно на підставі законів та у законний спосіб. Вперше в історії виборів в Україні під час організації підготовки та проведення виборів президента закупівля товарів, робіт та послуг здійснюється відповідно вимог Закону України "Про публічні закупівлі”, - йдеться у заяві.

У ЦВК наголосили, що заявлена в повідомленні про намір укласти угоду кількість бюлетенів формувалася з урахуванням потреб на день голосування 31 березня 2019 року і на можливий день повторного голосування згідно з вимогами законодавства.

"Інакше, ніж проводити закупівлю одночасно на день голосування 31 березня 2019 і у разі потреби на день повторного голосування, ЦВК діяти не могла, враховуючи швидкоплинність виборчого процесу", - наголосили у комісії.

У прес-службі роз'яснили, що під час формування бюджетного запиту на 2019 рік ще 25 липня 2018 року на підставі бюджетного планування було сформовано очікувану кількість виборчих бюлетенів на чергові вибори президента з урахуванням можливого повторного голосування.

Очікувана кількість бюлетенів формувалася відповідно до поданої інформації від Державного реєстру виборців про прогнозовані дані щодо виборців на дату проведення чергових виборів президента (із врахуванням середньомісячної плинності кількості виборців по кожній області) із врахуванням положень закону "Про вибори президента України" щодо того, що виборчі бюлетені виготовляються у кількості, що на 0,5% перевищує кількість виборців, які включені до списку виборців на виборчій дільниці, із врахуванням кратності розміщення виборчого бюлетеню у межах поліграфічного листа.

"Таким чином і була вирахувана очікувана кількість бюлетенів на день голосування і день повторного голосування: 30 028 913 (очікувана кількість виборців) + 150 145 (або 0,5%, згідно зі статтею 71 Закону України "Про вибори Президента України") + 742 (кратність, згідно з технічними можливостями Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів") + 30 028 913 (потенційна кількість виборців на день повторного голосування) + 150 145 (або 0,5%, згідно зі статтею 71 Закону України "Про вибори Президента України") + 742 (кратність, згідно з технічними можливостями Державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" по виготовленню цінних паперів") = 60 359 600", - зазначили в ЦВК.

Водночас у Центрвиборчкомі наголосили, що оскільки розрахунки проводилися станом на 25 липня 2018 року, то на день остаточного замовлення бюлетенів їх кількість може різнитися відповідно до оновлених даних Держреєстру виборців. 

При цьому у ЦВК нагадали, що відомості про кількість виборців за даними Державного реєстру виборців постійно оновлюються.