"Кібератаки - кожні 40 секунд", - Клімкін про втручання Росії у вибори

Кожні 40 секунд відбуваються кібератаки на міністерські комп'ютерні мережі та інші відомства

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Це відбувається повсюди, і це абсолютно безпрецедентно, що стосується охоплення, особливо в сфері кібербезпеки. Ось простий приклад: кожні 40 секунд ми спостерігаємо спроби потрапити в наші міністерські комп'ютерні мережі, спостерігаємо кібернапади на Центральну виборчу комісію та інші відомства", - сказав очільник МЗС.

Він сказав, що також є втручання у роботу критичної інфраструктури.

"Уявіть собі блекаут протягом 5-7 днів перед виборами. Така ситуація може повністю змінити результати голосування", - запевнив Клімкін.

За словами міністра, РФ багато намагається зробити, щоб вплинути на вибори. Зокрема, це стосується не тільки кіберпростору, дезінформації, блокування активів багатьох українців, політиків, журналістів, а і втручання в релігійні питання.

Журналісти запитали, чи може Україна захистити себе від всіх цих загроз, на що Клімкін відповів: "Однозначно".

"Що ми робимо, щоб відбити кібератаки, і Міністерство закордонних справ зокрема? Ми ведемо діалог із великою частиною IT-спільноти та громадянського суспільства", - сказав Клімкін.

Міністр повідомив, що доводиться закликати людей до пильності щодо російських загроз, звертати увагу на будь-яку оплачувану рекламу в Facebook, на будь-яку форму присутності.

Раніше повідомлялось, що Росія почала втручання в український виборчий процес. Вона намагається втрутитися в інформаційний простір, порушує кібербезпеку, вдається до політичних та технологічних маніпуляцій.