У Раді Європи розкритикували Росію за расизм і гомофобію

Заснована Радою Європи Європейська комісія проти расизму та нетерпимості розкритикувала Росію за безкарність расизму та гомофобії

Про це йдеться у доповіді Комісії, передає "Радіо Свобода".

Автори доповіді зазначають, що російські політичні та релігійні лідери виголошують "значну кількість гомофобних, трансфобних, расистських і ненависницьких висловлювань". Також європейські експерти занепокоєні "надмірним застосуванням антиекстремістського законодавства і зловживанням ним" із метою "придушення законної критики політики уряду, політичної опозиції або релігійних переконань".

Експерти особливо наголошують на наслідках переведення домашнього насильства з кримінального злочину в адміністративне правопорушення після схвалених у лютому 2017 року відповідних змін до законодавства. На думку авторів доповіді, ці зміни дають російському суспільству "потужний сигнал про прийнятність насильства щодо жінок", який "відкриває дорогу дискримінації і забобонам за ознакою статі". Європейська комісія проти расизму та нетерпимості закликала Росію переглянути цей закон.

Також експерти відзначають наявну в Росії дискримінацію ЛГБТ-спільноти та закликають скасувати заборону на поширення інформації про гомосексуальність серед неповнолітніх і створити незалежний від поліції і прокуратури орган із розслідування всіх скарг на дії силовиків щодо ЛГБТ-активістів.