За підпал угорського центру в Ужгороді полякам "світить" до 12 років

У Кракові судять польських нападників на угорський центр в Ужгороді в лютому 2018 року

Про це повідомляє "Польське радіо".

Трьох поляків Міхала Прокоповича, Адріана Марглевського і Томаша Рафала Шимков’яка судять за нанесення фашистських символів та підпалі будинку центру угорської культури в Ужгороді. Прокоповича також звинувачують у фінансуванні цих дій та підбурюванні до них, йдеться у повідомленні.

За словами прокуратури, такі дії мали "навмисно публічно підбурити до нетерпимості на національній основі між українцями та угорцями", а також призвести до "порушення устрою України та поглибити національні поділи між українцями та угорцями". 

Прокоповичу загрожує до 12 років позбавлення волі, Марглевському і Шимков’яку – до 10 років, йдеться у повідомленні.

Адвокати підсудних внесли клопотання: зробити судовий процес закритим, мотивуючи це тим, що іноземні медіа, які пишуть про справу, розкрили зображення та особисті дані обвинувачених. Суд відхилив цю заяву.

Марглевський і Шимков’як зізналися у своїй участі в акції, однак вони не погодилися із правовою класифікацією їхнього діяння як терористичного акту.

"Метою акції було знищення власності та погіршення відносин між угорською меншиною та Україною, а не підпал будинку центру угорської культури в Ужгороді", – сказав Марглевський.

Шимков’як теж пояснив, що він не знав, хто був замовником цієї акції, ані не мав впливу на рішення про її перебіг та повторення. Його завданням, як запевнив він, було записування на камеру, а мотивацією – гроші.

Марглевський і Шимков’як сказали у суді, що кожний з них отримав за атаку на центр в Ужгороді по тисячі злотих до і додатково по тисячі після здійснення нападу.

За словами Шимков’яка, ще до поїздки в Україну було з’ясовано з Прокоповичем, що ця акція не пов’язана із діяльністю радикальної ультраправої організації Falanga, до якої причетний останній.

"Я хочу вибачитися перед польською стороною за те, що мої дії могли негативно вплинути на сприйняття нашої країни за кордоном, угорську сторону – перепросити за знищення майна та українську за те, що, як гість у їхній країні, я здійснив такий проступок", – сказав Шимков’як у суді.

Зазначається, що Прокопович під час минулих засідань наводив докази, що замовником був німецький журналіст Мануель Оксенрайтер, помічник депутата партії "Альтернатива для Німеччини" Маркуса Фронмаєра. Прокопович, у свою чергу, найняв двох співвітчизників для безпосереднього виконання замовлення.

Адвокат одного із обвинувачених попросив суд допитати – у межах міжнародної правової допомоги – Оксенрайтера, аби той роз’яснив, чи спілкувався з Прокоповичем про злочини в Ужгороді.

Нагадаємо, 4 лютого 2018 року в офіс угорського центру в Ужгороді кинули пляшку з запалювальною сумішшю.