Скасування книги скарг, продаж еротичних товарів без ліцензії й Space X в Україні: уряд готує покращення умов для бізнесу

Уряд підготував перелік змін для покращення умов ведення бізнесу в Україні

Про це заявив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов на засідання Уряду, передає Еспресо.TV

На розгляд до Верховної Ради передадуть відповідний законопроект.

Зокрема, пропонується скасування обов'язковості введення книги скарг та пропозицій. Будь-який підприємець, який хоче продовжувати її вести, може це робити. Натомість пропонується замінити її на більш сучасні методи: call-центри і засоби електронного зв'язку. Можливість спілкуватися із магазинами у письмовій формі залишається: письмове звернення має таку ж юридичну силу, як і запис у книзі скарг та пропозицій.

Також вводиться законопроект стосовно масштабного реформування ліцензійної зміни. Передбачається скасування ліцензій, які давно застаріли і залишились не у профільних, а в галузевих законах, а також "дещо комічні ліцензії".

"Так, наприклад, досі ліцензується діяльність космічних компаній в Україні, що унеможливлює прихід в Україну таких компаній як Space X й Blue Origin. Досі залишились ліцензії від Радянського Союзу: продавати продукцію еротичного характеру можна тільки в ліцензованих магазинах", - розповів Нефьодов.

Третя пропозиція від уряду - скасування обмеження по націнках і методах ведення роботи для виробників, адже це не сприяє тому, аби до України переносили свої виробництва великі концерни.

Пропонується спрощення процедури працевлаштування іноземців.

"Наприклад, американець, який приїжджає в Україну, працює тут, сплачує податки, отримує посвідку на проживання, після цього може отримати довгострокову робочу візу. Замість того, аби продовжувати працювати, має виїхати з України назад в Америку і чекати, допоки йому нададуть цю візу", - розповів перший заступник міністра.

Законопроект передбачає затвердження 9 нових критеріїв ризику. Це чергова робота по ризикоорієнтованому підході в перевірках.

"Хочемо, аби перевіряли лише ті компанії, де є справді великі ризики для життя, здоров'я людей, екології, а не ті, які знаходяться поруч або просто не подобаються", - додав Нефьодов.