США не продадуть Туреччині винищувачі F-35, якщо вона купить російські С-400

США можуть відмовитися від поставок Туреччині винищувачів F-35, якщо ця країна придбає російську систему протиракетної оборони С-400

Про це під час засідання комітету Сенату США зі збройних сил заявив головнокомандувач об'єднаними силами НАТО в Європі, генерал Кертіс Скапаротті, пише DW.

"Я настійно рекомендую, щоб ми відмовилися від угоди по F-35 і спільної роботи з союзником, який працює з російськими системами, особливо системами протиракетної оборони, які є, мабуть, найбільш просунутою технологією", - заявив Скапаротті.

Крім того, якщо угода Туреччини з Росією відбудеться, Вашингтон також відкличе свою пропозицію з продажу Туреччині ракетних комплексів Patroit на суму $3,5 млрд.

Крім того, це може привести до застосування США санкцій відповідно до закону "Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA), вказав Скапаротті.

Нагадаємо, в 2017 році Туреччина уклала контракт з Росією на поставку чотирьох дивізіонів зенітно-ракетних комплексів С-400 на суму $2,5 млрд. Перші поставки заплановані на 2019 рік. Плани закупити російські ЗРК викликали занепокоєння з боку США. У свою чергу, президент Туреччини Реджеп Ердоган зазначив, що не вбачає причин для стурбованості з боку Вашингтона.

Державний секретар США Майк Помпео застеріг Туреччину від придбання російських ЗРК С-400. За його словами, в іншому випадку Анкара може зіткнутися з санкціями. У НАТО неодноразово попереджали Туреччину, що російські С-400 несумісні з системою протиповітряної оборони Альянсу.