Україна звинуватила Росію у розпаді ракетного договору

Україна наголошує, що РФ може здійснювати військовий тиск на європейських членів НАТО через вихід з ДРСМД

Про це повідомляє прес-служба МЗС України. 

6 березня 2019 року на засіданні РНБО України президент Петро Порошенко висловив чітку позицію України щодо підтримки США у їхньому рішенні про вихід з договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, йдеться у повідомленні.

В МЗС зазначають, що саме неодноразові порушення Росією цього договору і призвели до його розпаду. 

Указ президента РФ від 4 березня 2019 року про призупинення участі в ДРСМД демонструє те, що цинічність є основним принципом державної політики РФ, наголошують у дипломатичному відомстві України.

У заяві МЗС зазначається, що Україна спільно з американськими партнерами засудила розробку та випробування РФ балістичної ракети РС-26 "Рубеж" на дальність близько 2200 км, а також розширення бойових можливостей  оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер-М", зокрема через модернізацію крилатих ракет, що входять до його складу. 

Крім того наголошується, що саме "Іскандер-М" було зафіксовано під час військових навчань на окупованій території України в Автономній Республіці Крим.

Потенційний військовий тиск РФ на європейських членів НАТО через вихід з ДРСМД, метою якого є встановлення тотального контролю Москви над широким регіоном від Балтії до Середземного моря, створює серйозну загрозу всьому європейському континенту, наголошують в міністерстві. 

У МЗС додають, що Україна залишає за собою право створювати збройні системи, необхідні для забезпечення своєї обороноздатності, у т.ч. відповідне ракетне озброєння.