Гладковський-старший міг і не знати, чим займається його син, - Луценко

Генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає, що тепер вже колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський "не знав" про оборутки свого сина

Про це він заявив в оприлюдненому ввечері 9 березня 2019 року інтерв’ю для ЦензорНЕТ, передає Еспресо.TV.

"В мене сталося стійке враження, що навіть Гладковський-старший про це не знав. Це моє чисто суб'єктивне враження від спілкування з ним. Тому я думаю, що президент прийняв дуже правильне рішення - він дав моральну і політичну оцінку. А юридичну оцінку має дати НАБУ. Якщо буде доведено, що і Гладковський-молодший, і Гладковський-старший якимось чином причетні до ймовірних корупції і злочинів, то очевидно це стане фактом. У нас у країні всі під законом ходять", - зазначив керівник генпрокуратури.

Окрім того, за словами Луценка, оприлюднені матеріали були неабиякою несподіванкою й для Петра Порошенка.

"Моя особиста точка зору - Президент про це не знав, я бачив його реакцію. Це для нього серйозний політичний удар і, на мій погляд, він зробив так, як зробив би будь-який керівник в будь-якій нормальній країні. Він фігуранта цього скандалу спочатку відсторонив за його заявою - до речі Гладковський також зробив правильний крок - написав заяву про відсторонення. Президент провів нараду з тими, хто має об'єктивну інформацію слідства і прийняв абсолютно правильне політичне рішення про відставку Гладковського. Одночасно він закликав САП і НАБУ дати об‘єктивну оцінку дій цього посадовця... Президент сказав: "Винен - так саджайте", - пояснив генпрокурор.

На запитання головного редактора ЦензорНЕТ Юрія Бутусова про те, яким чином Гладковський-молодший сприяв включенню свого приятеля Рогози у список "улюблених фірм", генпрокурор відповів наступним чином:

"В рамках цієї справи ми бачимо листування Рогози і Жукова. Листування Рогози з Гладковським не існує. Принаймні, ми не встановили. Але листування Рогози і Жукова показує нам обізнаність і Жукова, і Гладковського з тим, що робить Рогоза. З точки зору людської логіки все зрозуміло: вони співучасники. З точки зору юридичної ми маємо а) довести автентичність цієї переписки і б) отримати хоч якісь інші докази, бо просто переписка не є підставою для суду. Саме цим і займається Військова прокуратура. Ми передали телефони на експертизу до уповноваженого для цього органу (Київський інститут судових експертиз). В разі підтвердження автентичності я не виключаю, що можуть бути інші підозри, крім Рогози".

Нагадаємо, що у цьому ж інтерв'ю Луценко детально розповів про участь НАБУ, ДФС та СБУ у корупційних схемах в державному концерні "Укроборонпром". Йдеться про постачання продукції для військових заводів.