Фізичні вправи знижують ризик смерті, навіть якщо ними почали займатися після 40 років

Фахівці Національного інституту онкології США провели дослідження і з'ясували, що у людей, які до 40 років не займалися спортом, фізичні вправи все ще можуть знизити ризик смерті

Робота опублікована в журналі JAMA Network Open.

Автори використовували дані Національного інституту здоров'я, які збиралися протягом 1995-1996 років з вибіркою 315 059 людей, 58,2 % з них складають чоловіки, 41,8 % - жінки. Вік учасників варіювався від 50 до 71 року. Всі вони жили в шести різних штатах. Дослідники відстежили анамнези пацієнтів і провели аналіз чутливості, щоб визначити зв'язок між фізичними вправами і ризиком смерті в загальному і від різних захворювань.

Результати показали, що люди, які займалися спортом протягом життя, мали ризик смерті від всіх видів хвороб на 29-36 % нижче, ніж ті, хто ніколи не займався спортом. Ті ж, хто почав практикувати фізичні навантаження після 40 років, мали показники від 32 до 35 %. Найбільше початок активного життя позначився на ризиках смерті від серцево-судинних захворювань і раку. У першому випадку показники знизилися на 43% в порівнянні з пасивною частиною вибірки, у другій на 16 %.

На думку кардіолога Евеліни Грейвер (Evelina Grayver), яка не брала участі в дослідженні, робота зовсім не говорить про те, що до 40 можна нехтувати фізичними навантаженнями. Вона вважає, що безперервні вправи протягом усього життя мають свої вигоди, про які можуть розповісти майбутні дослідження.