У ЄС розглядають нові санкції для Росії та зупинку будівництва Північного потоку-2

Дебати про майбутні відносини Євросоюзу з Росією щодо доповіді євродепутата від Латвії Сандри Калнієте відбудуться у понеділок після відкриття в Страсбурзі сесії Європейського парламенту

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

"ЄС слід залишатися готовим до введення нових санкцій, якщо Росія продовжить порушувати міжнародне право", - йдеться в проекті резолюції Європарламенту.

Зазначимо, подібні резолюції носять рекомендаційний характер і не мають юридичної сили.

Згідно з проектом документа, європейські парламентарії, термін повноважень яких закінчується перед травневими виборами, закличуть ЄС "до критичної і всеосяжної переоцінці відносин з Російською Федерацією" і доведуть свій висновок тим, що як внутрішня, так і зовнішня політика російської держави суперечать цілям і базовим цінностям ЄС.

Головне неприйняття викликають дії Росії щодо України з 2014 року.

Європарламент "вважає, що в нинішніх обставинах Росію більше не можна розцінювати як "стратегічного партнера; принципи, проголошені 2-ю статтею угоди про партнерство та співробітництво (УПС), більше не дотримуються, і тому СПС слід переглянути і обмежити взаємодію з Росією областями спільного інтересу, такими, як боротьба проти тероризму і кліматичних змін.

"ЄС не може розглядати поступове повернення до" бізнесу як завжди "(у відносинах з РФ - ІФ) доти, поки Росія повністю не виконає мінські угоди і не відновить територіальну цілісність України", - підкреслюється в документі.

Одночасно з визнанням того, що в доступному для огляду майбутньому ЄС залишиться найбільшим торгово-економічним партнером Росії.

У проекті резолюції висловлюється думка, що газопровід "Північний потік-2" суперечить стратегічним інтересам ЄС, і його будівництво має бути зупинено.

Тим часом Євросоюзу слід бути готовим стверджувати нові санкції, особливо по відношенню до фізичних осіб. Ці санкції повинні застосовуватися "пропорційно загрозам, які представляє Росія", - йдеться в проекті.

Відомо, що дебати заплановані на вівторок, голосування по резолюції - на середу.