Група "Сапфір" з подачі розвідки РФ створила 12 тисяч фейків про ЗСУ, українську владу та Томос, - СБУ

Російський генштаб створив групу "Сапфір", яка поширювала у соцмережах 12 тисяч фейків про службу в українській армії, "імпічмент президента" та Томос про автокефалію

Про це передає прес-служба СБУ.

Зазначається, що групу створили у тимчасово окупованому Луганську і до її складу входило 15 членів "народної міліції "ЛНР". Група діяла через спеціально створені акаунти у соціальних мережах: ВКонтакте, Facebook, Mail.ru. 

Група розповсюджували в мережі фейки. Зокрема фейковий наказ Міністерства оборони України про нібито призупинення нарахування всіх додаткових виплат військовослужбовцям ЗСУ.

Агітатори також розміщували у соцмережах фейкові заклики від до антиурядових акцій, спрямованих на боротьбу з корупцією та імпічмент президента України, у тому числі напередодні виборів.

"Сапфір" також поширював матеріали про неможливість надання Україні Томосу про автокефалію.

Зловмисники розсилали листівки та СМС-повідомлення із провокаціями українським військовим.

"За задумом кураторів це мало призвести до зниження морально-психологічного стану українських військовослужбовців, які перебувають на лінії зіткнення, та їх залякування", - розповіли в СБУ.

За фактом діяльності групи "Сапфір" чотирьом особам оголосили про підозру та обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. 

У членів угрупування "Сапфір " провели ряд обшуків, в ході яких вилучено символіку Російської Федерації. У затриманих вилучили понад 20 пристроїв для зв'язку, інженерні захисні споруди, понад 27 карток українських та російських операторів.

Наразі діяльність угрупування локалізовано. Однак ватажок угрупування - Олександр Сазонов перебуває на окупованій території, тому не затриманий.