Питання етики: в США лікар оголосив пацієнту про скору смерть через робота

В американському штаті Каліфорнія лікар вирішив оголосити хворому про його скору смерть через відеозв'язок, чим накликав на себе гнів його родини і дискусії про етичність такого методу

Про це повідомляє інформаційний портал ABC.net.

4 березня 78-річного Ернеста Кінтану (Ernest Quintana) доставили в лікарню втретє за 15 днів. Чоловік страждав від хронічної обструктивної хвороби легень і насилу дихав. Поруч з ним біля лікарняного ліжка знаходилися дружина, донька і 33-річна онука Анналісія Уілхарм (Annalisia Wilharm). Поки вони чекали результатів аналізів, дружина пацієнта з донькою ненадовго відійшли.

В цей час в палату зайшла медсестра і завезла всередину робота на колесах. На екрані машини з'явився незнайомий лікар. "На жаль, лікування вже не допоможе", - заявив лікар. Він додав, що може дати морфій пацієнтові, щоб полегшити його страждання, але через це йому буде ще складніше дихати. 

Уілхарм додала, що погано розуміла лікара. До того ж машина стояла з боку глухого вуха пацієнта, тому їй доводилося повторювати хворому все почуте.

Коли мати і бабуся Уілхарм повернулися в лікарню, вони лютували через спосіб, яким лікар вирішив донести сумні новини до пацієнта. "Це повинна була сказати людина. Це повинен був бути лікар, який стоїть біля ліжка", - обурилася донька пацієнта. Уілхарм додала, що "побачила по обличчю дідуся, як [жахливо] на нього це вплинуло". Кінтана помер 5 березня.

Професор медичної етики Джон банджо (John Banja) зазначив, що, хоча телемедицина може бути дуже корисна в роботі, в подібних випадках лікарям краще повідомляти новини особисто. Він пояснив, що робот із відеозв'язком не здатен точно передати інтонації і мову тіла в настільки емоційний момент.

Віце-президент лікарні заявила, що лікарі і медсестри в тісних стосунках з пацієнтом і його родичами. Вона додала, що відеоконференція "підсумовувала сказане раніше" і інший лікар оголосив діагноз і прогноз раніше при особистій зустрічі. Жінка висловила співчуття родині пацієнта.