Вчені "розбудили" клітини мамонта, тварину можуть спробувати клонувати

Команді вчених вдалося "розбудити" клітини мамонта Юка, самки, що жила в Якутії 28 тис. років тому

Про це повідомляє ВВС.

Це дає надію на те, що давно вимерлу тварину вдасться клонувати і повернути цей вид до життя - як у культовому фільмі "Парк Юрського періоду".

Юка була знайдена в 2010 році на південному узбережжі моря Лаптєвих і є унікальною за ступенем збереженості мумією, оскільки останки тварини постійно перебували в зоні вічної мерзлоти. Спочатку вік Юки оцінювався в 39 тис. років, однак більш точний радіовуглецевий аналіз японських учених показав, що тварині приблизно 28 140 (±230) років. 

Під час експерименту з м'язових клітин Юки витягли генетичну інформацію і пересадили кілька десятків найменш пошкоджених ядер в яйцеклітини мишей. П'ять з них показали "ознаки біологічної активності" - в них вчені зафіксували реакції, які зазвичай відбуваються в клітинах, перед тим як ті починають розмножуватися шляхом поділу. До самого поділу поки не дійшло - однак дослідники дуже натхнені отриманим результатом. 

"Це показує, що, незважаючи на всі минулі століття, клітини все ще можуть проявляти активність і її можна відтворити - принаймні частково", - сказав один з авторів роботи Кей Міямото.