Чорновол звернулась до СБУ щодо "державної зради" детектива НАБУ

Член комітету Верховної Ради з нацбезпеки і оборони Тетяна Чорновол звернулась до СБУ щодо детектива НАБУ Дмитра Литвиненка та його можливих "державної зради, роботи на ФСБ та зниження обороноздатності країни"

Про це Чорновол заявила під час засідання ТСК щодо можливих правопорушень під час закупівель "Укроборонпрому", передає Еспресо.TV

Чорновол розповіла, що направила до НАБУ 10 звернень щодо корупційних схем в оборонній сфері, які повинні були внести до Єдиного реєстру досудового розслідування, але цього не зробили, "бо розслідуванням цих справ займався детектив НАБУ Дмитро Литвиненко, який фігурував у розслідуванні Bihis.info".

Чорновол зазначила, що Литвиненко отримував корупційні вказівки від Рогози й керівництва НАБУ.

"Його руками фірма "Оптимумспецдеталь" викидалась з розслідування і покривалась. Я хочу зробити заяву до СБУ про державну зраду, про роботу на ФСБ, про зниження обороноздатності, де фігурує Дмитро Литвиненко", - заявила вона.

Пані Чорновол нагадала, що той самий детектив Литвиненко фігурує і в справах по зриву контракту з Індією на ремонт 100 літаків: до індійського замовника, начебто, надійшов лист від Литвиненка із приблизним контекстом: "Не працюйте з Україною, там одні корупціонери".

"Ми особисто розмовляли з Ситником (головою НАБУ, - Ред.). Він у курсі цих справ. І у мене питання: чи не він допомагав Литвиненко діяти проти України на руку ФСБ?", - сказала Чорновіл

Вона також пригадала справу із найдешевшею закупівлею палива міністерством оборони:

"НАБУ порушує кримінальну справу проти Міноборони про найдешевшу у 2016 році закупівлю палива. Веде її Литвиненко. Ця справа зупинила виконання контрактів, міноборони зазнало збитків на 300 млн грн, бо змушені були оголосити нові тендери. І прийшов новий постачальник із дорожчою ціною. Той же Дмитро Литвиненко допустив втрати держбюджету на ці 300 млн грн", - зазначила Чорновол.

Нагадаємо, у четвертій частині розслідування Bihus.info йдеться про те, що НАБУ, начебто, причетне до закриття справ про розкрадання в Укроборонпромі.

Йшлося про вилучення Оптимумспецдеталь зі створеного НАБУ переліку фіктивних компаній. Наявність у цьому переліку зупиняла виплати з боку Укроборонпрома.

Вже у січні 2017 року з'явився уточнений перелік, в якому не було підприємства Оптимумспецдеталь. Також НАБУ видало довідку, яка дозволяла фірмі Рогози працювати з Укроборонпромом.