Пожежа у "Вікторії": виявлено причину і грубі порушення, але відсторонені посадовці повернулися на роботу, - ЗМІ

У дитячому таборі "Вікторія", де 16 вересня 2017 року загинули 3 дитини внаслідок пожежі, група фахівців знайшла грубі порушення під час будівництва корпусу одного з будинків, а також встановила ймовірну причину пожежі

Про це повідомляє "Слідство.інфо"

Експерти перевірили всі можливі версії пожежі - займання від недопалка, несправні мережі чи замикання через підключення електроприладів. Зокрема, дослідили знайдені на згарищі кип’ятильники та провели кілька експериментів з аналогічними новими приладами, купленими спеціально для експертизи.

Експерти встановили, що саме залишений увімкненим кип’ятильник у кімнаті виховательки, ймовірно, став причиною займання.

"Результати проведених досліджень дозволяють зробити висновок про сліди понаднормованого перегріву, характерні для тривалої роботи кип’ятильника без води", - йдеться у висновку.

Незалежні експерти, дослідивши дозвільну документацію і якість будівництва, підтвердили, що проект реконструкції табору не відповідав навіть елементарним будівельним нормам.

Зокрема, за українським законодавством, такі корпуси можуть бути виключно одноповерховими. Ця помилка проектувальників також стала однією з причин, чому дітей не встигли вивести з палаючого корпусу. 

"І, як показали трагічні підсумки цієї пожежі, всі жертви були на другому поверсі. Тому що їх не сповістили вчасно. І, самі розумієте, евакуюватися з другого і з першого поверху - це різні речі", -  пояснив експерт з пожежної безпеки Анатолій Рожков.

Приватна будівельна компанія, яка зводила нові корпуси, використовувала заборонені будівельні матеріали. Експерти встановили, наприклад, що перегородки в дерев’яних будинках - із сильно горючих матеріалів, замість негорючого гіпсокартону.

Також експерти з’ясували, чому вогонь розповсюдився ледь не миттєвого. Як стверджують свідки, пожежа охопила та знищила будинок протягом півгодини. Дослідження показали, що це, ймовірно, сталося через незаповнені проміжки між стінами та перегородками.

"Гарячі гази, які піднімалися під час процесу горіння, вільно просувалися на значні дистанції. Отже, вогонь отримував набагато більше повітря", - йдеться у висновку.

За нормами під час будівництва корпусів деревину повинні були обробити спеціальною речовиною, яка б уповільнила розповсюдження вогню. На такі робити будівельники витратили понад 1 млн бюджетних гривень. Втім дослідження міжнародних експертів показали, що речовину нанесли лише тонким шаром, а місцями на зрубах вона взагалі відсутня. 

"Евакуаційні виходи з другого поверху, які взагалі не відповідають жодним нормам. І також горючі матеріали, з яких побудовані ці виходи", - сказав батька загиблої Соні Мазур.

Він також сказав, що розчарований роботою правоохоронців і побоюється, що слідство просто проігнорує результати незалежної експертизи. Але все одно очікує реакції від поліції:.

"Я хочу, щоб правоохоронні органи дорозслідували трагедію та винесли нові підозри. Особам, які причетні дійсно. Особам, які не залишили шансів на порятунок дітям під час цього нещасного випадку своїми прямими діями при будівництві та протипожежній обробці, і всіх розрахунках", - сказав Мазур.

За інформацією видання, усі посадовці одеської міськради, яких після трагедії відсторонили, повернулися на роботу. Ні до тих, хто реконструював "Вікторію", ні до тих, хто виводив кошти з проекту, ні до тих, хто приймав табір в експлуатацію в офіційного слідства претензій немає.