"Матимемо російські літаки над Прагою, Варшавою та Берліном": Дуда застеріг від ігнорування провокацій РФ

Президент Польщі Анджей Дуда попередив про російську агресію в Європі як наслідок ігнорування європейськими країнами російських провокацій

Про це Дуда заявив під час зустрічі з президентами Чехії, Угорщини та Словаччини, передає PolskieRadio24.

Дуда назвав російські провокації перевіркою євроатлантичної системи безпеки і застеріг, що в разі відсутності реакції росіяни перейдуть до більш рішучих дій.

"Якщо ми не реагуємо, то завтра у нас будуть російські літаки над Прагою, над Варшавою, а післязавтра - можливо, над Берліном", - сказав Дуда.

Президент Польщі наголосив, що його країна добре усвідомлює важливість членства в НАТО на тлі агресії РФ проти Грузії та України.

Дуда також розповів про загрози кібербезпеки з боку Москви: хакерські атаки, поширення фейкових новин, створення фальшивих сторінок у соцмережах для впливу на політику, в тому числі на вибори. Польський президент назвав таку діяльність більш просунутою, ніж, наприклад, отруєння Сергія Скрипала у Великій Британії, яке Дуда назвав лише "російським проявом сили і нахабності".

Водночас президент Словаччини Андрій Кіска підтвердив, що російська пропаганда і кібердіяльність становлять загрозу безпеці в регіоні.

"Що буде, якщо ми будемо стверджувати, що російська пропаганда і дезінформація - це вигадка або параноя і не впливає на наші країни? Ми повинні усвідомити, що будь-яка така діяльність підриває безпеку наших країн і порушує єдність у центрі НАТО зі спільної оборони", - додав президент Словаччини.