Росіян каратимуть за фейкові новини: ухвалено закон

В Росії прийняли закон про блокування фейкових новин та адміністративне покарання за неповагу до суспільства і офіційних державних символів в інтернеті

Про це повідомляє прес-служба Ради Федерації РФ.

Відповідно до закону про фейкові новини, генеральна прокуратура РФ може звернутися до "Роскомнагляду" у разі виявлення в інтернет-ЗМІ інформації, яку визнано недостовірною, йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наглядовий орган, у свою чергу, може вимагати від редакції видалити цю інформацію, а в іншому випадку вимагати блокування інтернет-ресурсу через провайдера.

У разі порушення закону громадян чекає штраф на суму до 100 тис. рублів, посадових осіб – до 200 тис., юридичних – до півмільйона, йдеться у повідомленні.

Водночас за образу влади і держсимволів в інтернеті громадяни караються штрафом до 100 тис. рублів або адміністративним арештом на строк до 15 діб. При повторному порушенні штраф може бути збільшений до 200 тис. рублів.

Для того, щоб законопроекти набули чинності, їх має підписати президент Росії.

Законопроекти неодноразово критикували правозахисники і журналісти, вказуючи на те, що їх ухвалення обмежує свободу слова. Крім того, в законі немає чітких критеріїв щодо віднесення тієї чи іншої інформації до розряду "фейка".