У Нафтогазі готові не піднімати ціну на газ з 1 травня. Назвали умови - ЗМІ

Вперше за час існування режиму покладання спеціальних обов'язків ціна закупівлі газу на європейському ринку знизилася нижче рівня, передбаченого чинною постановою Кабміну про покладення спеціальних обов'язків (ПСО)

Про це повідомляє ЕП з посиланням на лист голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який опинився у розпорядженні редакції.

Згідно з повідомленням, "Нафтогаз" здійснив закупівлю газу на точці Словаччини за ціною, еквівалентною 5981 грн/тис. куб.м.

З урахуванням ПДВ та витрат на транспортування і постачання це відповідає роздрібній ціні на рівні приблизно 8380 грн/тис. кубометрів.

"Реформа газового ринку в Україні дала можливість десяткам компаній вільно купувати газ на європейському ринку та постачати його комерційним споживачам", - зазначається у листі.

"Якщо надати можливість українським домогосподарствам вільно обирати постачальника природного газу, можна обгрунтовано очікувати, що ціна, яку їм запропонує конкурентний ринок, буде меншою від поточної регульованої ціни", - стверджує Коболєв.

Очільник НАК запропонував Кабміну розглянути можливість повної лібералізації постачання природного газу для усіх категорій споживачів з 1 квітня 2019 року.

Такий режим передбачає скасування режиму ПСО та усунення обмежень для зміни постачальника природного газу, які наразі застосовують приватні газозбутові компанії.